2008-02-17

Liten köpguide för gamla vagnar!

Lite tips kring köp av begagnade vagnar!
Det är bra att granska vagnen noggrant, så man slipper obehagliga överraskningar.

Detta bör du titta på:

-Hur är helhetsintrycket? Ser den hel och fräsch ut? Luktar den?
-Hur känns chassit? Är det snett? Det är inte bra! Kolla nitarna på sidorna i kryssen. De kan bli dåliga efter ett tag, men går att nita om.
-Kolla efter rost. Lite rost är ofta lätt att få bort och stör inte i utseendet så mycket, men mycket rost kan vara ett h-vete.
-Hur mår hjulen? Är gummit mycket sprucket? Vobblar hjulen?
-Fungerar bromsen?
-Finns varukorg?
-Granska liggkorg/sits. Hur mår tyget? Är det mögligt eller trasigt? Är botten hel? Är fästena till chassiet OK?
-Kolla sufletten så att den går att fälla och inte är alltför trasig.

Det mesta av ovanstående kan man göra något åt om man är lite händig, men alla defekter bör påverka priset. Köp inte en dålig vagn för överpris bara för att den är "retro"!

Om du inte har möjlighet att titta på vagnen, om du t ex köper på Tradera eller Blocket, fråga gärna säljaren ovanstående.

OBS! Var FÖRSIKTIG med förskottsbetalning via konto till någon du inte känner! Det har hänt att folk blivit lurade. Internetgiro kan vara en god idé, liksom att betala kontant vid hämtning! Man kan också fråga oss här i tråden, vi har lite koll på retrovagnar i omlopp och deras säljare...

4 kommentarer:

Ceci sa...

Hej! Jag behöver också nya hjul till min brio vagn från 1980-talet, vet du eller någon annan här hur man kan få tag på ett par sådana? De som sitter på nu är väldigt slitna men orginal, kan absolut tänka mig att byta/köpa ett par nya eller bra bättre begagnade...

Anna sa...

Hej!

Jag har fått tag på en emmaljunga liggvagn från 1966 som är fin men sned i chassit, beror väl troligast på utslitna nitar. Var kan man få dessa bytta? I Stockholm? Cykelverkstad eller vad är bäst!?
Behöver också ny madrass till vagnen, tips!?
Anna

Boothwalker sa...

Ceci: Hjul kan vara svårt att hitta. Du kan alltid lägga ut en efterlysning här om du vill. Annars är tipset att kolla på blocket och tradera och om du kan/får sop- och återvinnigsställen i närheten.

Anna:
Fråfa om nitar på bilverkstäder eller cykelställen. Eller fixa det själv med en nittång av nåt slag.
Madrass borde du kunna hitta i en barnvagnsaffär...

Anonym sa...

Hej. Jag vill sälja min gamla gula Emmaljunga från 1970 talets mitt. Var rekommenderar ni att jag ska sälja den: tradera, blocket eller Facebook?? Tack!