2007-08-13

Ur allt om handarbete, nr 10 oktober 1976


Efter fem barn såg den här barnvagnen ganska medfaren ut. När Gunilla övertog den kände hon ett starkt behov av att fräscha upp vagnen. Briovagnen från 1968 var i sig hel och praktisk och efter den här ansiktslyftningen med nytt grönvitt tyg utvändigt och grön frotté invändigt blev den verkligen som ny. Och personlig - inte så svårt att göra som det ser ut heller, säger Gunilla.


Material:
150 cm matelesserat tyg på 125 cm bredd, 75 cm fodertyg, -samma mönster fast inte matelasserat, 2 stora tryckknappar, 4 vita plastringar, bred sk Tesa textiltejp. Ev frotté till innerbeklädsel.

Insats;
behåll gamla tyget på vagnen, Mät höjd och omkrets och lägg till 5 cm upptill och 3 cm neritll som vikmåner. Nåla ihoop "snällt" och prova. Märk ut var eventuella beslag, handtag och tryckknappar skall sitta. Sy ihop sidorna och klipp upp för handtag och sprund. Bandkanta upptill och kasta hålen med knapphålssilke. Sätt på "fodralet", vik ner sömsmånen, nåla fast med glesa efterstygn. Vänd insatsen upp och ner och spänn tyget runt kanterna. Häfta fast det med häftapparat och sätt den breda tejpen över. Sätt fast ev bortskruvade skruvar och beslag.

Sufflett:
Skruva bort alla beslag. Sprätta isär suffletten och använd delarna som möster. Sy en ny sufflett, - med ett foder på insidan- exakt efter den gamla. Kan du plocka isär hela sufflettställningen är det lättare att sy suffletten. I annat fall syr du alla sömmar utom den sista. Trär på suffletten och syr igen sista sömmarna för hand. Skruva fast beslagen (se bild 1).

Regnskydd:
Sprätta isär alla delar och sy det nya efter de gamla bitarna - glöm inte en bit till foder. Om det gamla "fönstret" inte är för repigt kan det återanvändas. Sätt i det nya resårer och plastringar. Märk noga var tryckknapparna skall sitta på den bakre kanten (se bild 2) och slå i dem.

På den här vagnen finns det en innerbeklädnad med inbyggd madrass. Klädnaden är löstagbar för tvätt. Sy en ny av strechfrotté, som är lätt att forma. Mät omkretsen och höjden plus 15 cm till kanal upptill. Sy ihop, sy kanal och trä i resårband som spänner något. I varje hörn och mitt på långsidorna kan man fästa fodret med kardborrbarnd, eller om det funnits foder tidigare, använda de gamla fästerna för det (se bild 3). Fodra även madrassen och lägg den ovanpå fodret i botten på vagen.

Ide: Gunilla Lundqvist
Foto: Staffan Snidare.

Tyvärr saknar artikeln författarhänvisning.

Tips från Jomppelina

Inga kommentarer: